Kvarner je mjesto gdje se primorje, otoci i gorje stapaju u jedinstvenu gastronomsku cjelinu. Na tanjuru se tako susreću mirisi mora, šumski plodovi i tradicija koja se prenosi generacijama
Pršut i maslinovo ulje/ foto Luka Tabako
Kvarner odavno zna da se identitet jedne regije ne gradi samo kroz ljepotu krajolika, već i kroz autentičnost, tradiciju i okuse koji pričaju priče. A 2026. godine te će se priče čuti još dalje, jer je upravo Kvarner ponio titulu Europske regije gastronomije – kao prva hrvatska regija s ovim priznanjem. Kvarner prije svega izdvaja raznolikost - ona koja se osjeti već pri prvom zalogaju. Kvarner je mjesto gdje se primorje, otoci i gorje – od Opatijske rivijere, Rijeke i Riječkog prstena, Crikveničko-vinodolske rivijere, otoka Krka, otoka Cres i Lošinja, do otoka Raba i Gorskog kotara – stapaju u jedinstvenu gastronomsku cjelinu. Na tanjuru se tako susreću mirisi mora, šumski plodovi i tradicija koja se prenosi generacijama.
Moto regije „Raznolikost je lijepa“ ovdje nije prazna fraza, već je to filozofija koja se osjeti u restoranima nagrađivanima Michelinovim zvjezdicama i preporukama, u konobama koje čuvaju stare recepte, u vinarijama koje njeguju autohtone sorte i na tržnicama gdje lokalni proizvođači nude najbolje od Kvarnera.
Crikveničke rupice/ foto Maja Danica Pečanić
Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT) prepoznao je dugogodišnji rad na brendiranju lokalnih proizvoda i stvaranju mreže suradnje kroz projekte Kvarner Gourmet, Kvarner Food i Kvarner Wines. Upravo ta sinergija chefova, vinara, proizvođača, obrazovnih institucija i lokalnih zajednica oblikovala je regiju koja gastronomiju gleda kao nešto puno više od turizma – kao dio identiteta, tradicije ali i najvažnije - budućnosti.
Creska janjetina pod pekom/ foto Frank Heuer
A budućnost dolazi već 2026. godine. Regija će tijekom cijele godine živjeti u ritmu gastronomije - festivali, radionice, kulturna i edukativna događanja ispunit će Kvarner energijom stvaranja, druženja i uživanja u lokalnim okusima. Paralelno s time nastavlja se sustavan rad na unapređenju kvalitete kroz razne edukacije, razvoj tradicionalnih jela i namirnica te snažnije povezivanje gastronomije s lokalnom zajednicom, proizvođačima i turističkim sektorom.
Da Kvarner već danas stoji rame uz rame s vodećim europskim gastronomskim destinacijama potvrđuju i nagrade. Promotivni film „It’s all about the taste“ osvojio je prvo mjesto na svjetskom natjecanju Food Film Menu 2023. godine, dok je lošinjska Crocantessa proglašena najboljom inovacijom tradicije na World Food Gift Challengeu 2024. godine. Dodatnu vrijednost donosi i titula „Kvarner – najbolja održiva destinacija vinskog turizma u Europi“ (Itervitis), uz daljnji razvoj vinskih cesta i brenda Kvarner Wines, koji će se 2026. još snažnije promovirati kroz manifestacije, edukacije i međunarodna ocjenjivanja.
Bakarski baškot/ foto Maja Danica Pečanić
Ovo priznanje nije samo međunarodni pečat kvalitete – ono je potvrda da se na Kvarneru hrana doživljava srcem. U tome važnu ulogu imaju i ambasadori projekta „Kvarner – Europska regija gastronomije 2026“, vrhunski stručnjaci iz područja gastronomije, enologije, ugostiteljstva i zdravstvenog turizma, koji svojim znanjem i ugledom predstavljaju regiju na domaćoj i međunarodnoj sceni.
Zato Kvarner danas s ponosom nosi svoju priču – tamo gdje je raznolikost lijepa, a svaki zalogaj nezaboravan.